kayu manis
|
|
Nama Tempatan: |
kayu manis |
Nama Saintifik: |
cinnamomum zeylanicum |
Nama Lain: |
cinnamon, ceylon cinnamon, gui, gui zhi(china), cassia , sweet wood |
Famili: |
lauraceae |
Lokasi dijumpai: |
Rempah |
Asal: |
|
|
keterangan:
|
Kayu manis adalah sejenis pokok yang biasa di tanam sebagai
pokok hiasan dan pokok teduhan kerana daunnya yang cantik dan kulit batangnya
yang kemerah-merahan. Kulit ini apabila dikeringkan akan menjadi rempah yang
kita kenali sebagai kulit kayu manis yang digunakan dengan meluas dalam semua
jenis masakan.Pada zaman mesir purba kulit kayu manis dicampur dalam kebanyakan
masakan untuk mengelakkan makanan dari cepat menjadi basi.Pucuknya yang baru
berwarna merah terang, bunganya pula kecil dan berwarna putih manakala buahnya
pula berwarna ungu.Pokok kayu manis boleh mencapai ketinggian hingga 30 kaki dan
ia termasuk dalam kelompok pokok kecil.
|
kegunaan:
|
Minyak pati/sari dari kulit kayu manis mengandungi 2 jenis
fenilpropanoid iaitu cinnamaldehyd dan eugenol.minyak pati ini banyak digunakan
dalam perubatan aroma terapi. Ia digunakan untuk menghasilkan kesan yang
menenangkan jiwa.satu kajian terbaru menunjukkan dengan mengamalkan pengambilan
setengah sudu serbuk kayu manis setiap hari dapat menurunkan paras gula dalam
darah pesakit diabetis.Kesan pengurangan gula ini juga boleh dicapai dengan
merendam sepotong kulit kayu manis ke dalam sebarang minuman terutamanya
teh.untuk keterangan lanjut sila rujuk <
ahref="http://www.newscientist.com/news/news.jsp?id=ns99994413"
target=_blank>pautan ini
kegunaan lain kayu manis dalam perubatan ialah seperti melawaskan pembuangan
najis, penawar cirit birit(membunuh bakteria e choli) dan penahan sakit. Ia juga
merupakan anti bakteria semula jadi yang dapat mencekah pembentukan plak gigi
dan kerosakan gigi.Ia juga dapat melegakan senak perut dan juga menghilangkan
rasa mual dan loya terutamanya pada wanita hamil.
|
No comments:
Post a Comment