kegunaan:
Kunyit
(Curcuma longa) merupakan sejenis rempah yang banyak digunakan dalam kari
dan masakan lain Asia Selatan. Kunyit
juga digunakan untuk memberi warna kuning pada masakan.Selain kegunaan kepada
masakan, kunyit juga terkenal di kalangan masyarakat Melayu dan India dengan
khasiatnya sebagai ubat pembersih dalaman badan dan mencantikkan kulit. Di
samping itu daun serta bunga kunyit bagi sesetengah masyarakat Melayu memang
digemari sebagai ulam.
Khasiat;
Suatu kajian telah dilakukan oleh saintis
penyelidik dari Universiti
Tel Aviv, Israel mendapati kunyit
mempunyai sejenis bahan aktif dikenali Curcumin.
Dalam dos yang tinggi, unsur itu mampu memberikan kesan
terapeutik untuk menentang keradangan. Menurut Dr. Shahar Lev-Ari
dari Fakulti Kesihatan Awam, Perubatan Sackler Univeristi Tel Aviv, kajian
yang dilakukan bersama para penyelidik lain mendapati Curcumin mampu melawan kanser apabila digabungkan dengan sejenis ubat
antiradang yang lain. Curcumin bertindak meneutralkan radikal bebas selain
mampu menjadi antioksidan bagi
memusnahkan radikal bebas sebagai faktor penyebab utama kepada kewujudan
sel-sel kanser. (Kosmo 17 Jun 2011)
|
|
Kunyit mempunyai sifat
anti-radang,antioksida,anti kanser, pelindung hati. Kandungan kimia kunyit
terdiri daripada minyak atsiri, sikloiserin, mirsen, metil farbinol,
d.kamper, dan kurkurminminyak atsiri, sikloiserin, mirsen, metil farbinol,
d.kamper, dan kurkurmin.Dalam perubatan tradisional melayu kunyit digunakan
untuk mengubat tekanan darah tinggi,demam kuning,cirit-birit,meningkatkan
selera makan,mengubat sakit perut, sembelit, kening berdarah,radang ginjal
dan menyegarkan badan.Cara penggunakan untuk penyakit diatas ialah dengan
cara menumbuk kunyit hingga halus,campurkan air dan tapis hampasnya dan
diminum sekali sehari selepas makan.Kunyit juga banyak digunakan sebagai
bahan ubatan dalam kosmetik keluaran tempatan.Menurut perubatan cina kunyit
dapat meningkatkan pengaliran dan melancarkan perjalanan darah.
Kunyit juga dijadikan rawatan selepas bersalin.
selalunya rizom kunyit dimakan bersama nasi sebagai ulam selama 40 hari
pantang untuk mengembalikan kecergasan badan dan menyembuhkan luka
dalaman.Kunyit yang dikisar bersama pegaga biasa dimakan seminggu sebelum
kedatangan haid dan ini dikatakan dapat menghilangkan masalah keputihan dan
vagina yang terlalu berair dan dapat meningkatkan keintiman hubungan suami
isteri.Kunyit juga dikatakan dapat menjadikan penggemarnya awet muda.
|
Sunday, April 26, 2015
KHASIAT KUNYIT
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment